
Aylık Araç Kiralama Nasıl Yapılır
Günümüzde, kişisel bir araç çoğu insan için ihtiyaç haline gelmiştir. Kişisel araçlar, uzun veya kısa mesafeli yolculuklarda, şehir içinde, günlük hayatın her anında yaşamı kolaylaştırmakta ve zamandan tasarruf edilmesine büyük katkı sağlamaktadır. Araç bir ihtiyaç olsa da, bir takım nedenlerden ötürü herhangi bir araca sahip olamayan kişi sayısı oldukça fazladır. Bir araca sahip olunamaması durumunda, bu ihtiyacı karşılayabilmek için yapılacak en doğru şey, araç kiralama hizmeti veren şirketlerden araç kiralamaktır. Her ilde ve hemen hemen her ilçe de araç kiralama şirketleri mevcuttur. Günlük, aylık hatta yıllık olarak araç kiralama hizmetinden faydalanabilmek mümkündür. Tabii, araç kiralamanın da şirketler açısından belirli şartları olduğu unutulmamalıdır. Bu şartları sağlamayan sürücüler, araç kiralama hizmetinden faydalanamamaktadır. Birçok kişinin merak ettiği bir soru, Aylık araç kiralama nasıl yapılır? Şartları nedir? İşte cevapları:
1-Sürücünün Yaşı ve Ehliyetinin Süresi
Ülkemizde, 18 yaşını doldurmuş her birey ehliyet alma hakkına sahip olsa da, ekonomik araç kiralamak için sürücünün yaşının en az 21 olması gerekmektedir. Bu sigortanın zorunlu kıldığı bir şarttır. Orta veya üst sınıf araçlarda yaş sınırı daha fazladır. Orta sınıf araba kiralamak için yaş sınırı 25, üst sınıf araç kiralamak içinse yaş sınırı 27 olmaktadır. Ayrıca sürücünün yaşı kadar, ehliyetinin süreside oldukça önemlidir. En az 2 yıllık bir ehliyete sahip olan sürücüler, aylık araç kiralama hizmetinden faydalanabilmektedir.

2-Ek Sürücü Bildirimi
Eğer aracı kullanacak başka bir sürücü daha varsa, bu bildirimin, aracın kiralanacağı şirkete yapılması gerekmektedir. Ek sürücü hizmetinden faydalanabilmek için araç kiralama şirketine, ek bir ücret ödenir. Ek sürücü de, yaş ve ehliyet sınırlamasına uygun olmak zorundadır. Eğer ek sürücü araç kiralanırken bildirilmezse, ek sürücünün yapacağı bir kaza kasko kapsamına girmez ve oluşacak bir hasarda tüm sorumluluk aracı kiralayan kişiye ait olur. Ayrıca kurallara göre, kontratta adı yazmayan hiçbir sürücü, kiralanmış aracı kullanamaz.
3-Ödeme Yöntemi
Aylık kiralanacak bir araçta, aracı alabilmek için, kira bedelinin tamamının ya da bir kısmının ödenmesi gerekmektedir. Kredi kartı ve havale kabul gören ödeme yöntemleridir. Araç kiralama şirketine giderken, kredi kartı mutlaka kişinin yanında bulunmalıdır. Hemen hemen hiçbir araç kiralama şirketi nakit ödemeyi kabul etmemektedir. Bunun sebebi, sürücünün alabileceği bir trafik cezasında ya da araçta sürücüden dolayı oluşacak bir hasarda, kredi kartından gereken bedelin tahsil edilebilmesi içindir.

4-Araç Teslimi
Araç, şartlar gereği alındığı yere teslim edilmelidir. Kiralama süresi dolunca, araç gününde iade edilmelidir. Teslim aşamasında, genellikle en fazla 1 saat gecikme kabul edilir. 1 saatten fazla gecikmelerde, sürücüden ekstra ücret talep edilmektedir. Aylık kiralanan bir aracın süresi uzatılmak isteniyorsa, şirketle iletişime geçilmelidir. Aracın erken iade ya da teslim edilmesi durumunda verilen ücretin geri alınması gibi bir durum söz konusu değildir.
5-Aracın Yakıt Durumu
Araç kiralama hizmeti veren şirketler için, kiraya verdikleri aracın yakıt durumu oldukça önemlidir. Sürücü, aracı teslim alırken, yakıt durumuna iyice bakmalıdır. Dolu bir depoyla sürücüye teslim edilen araç, yine dolu bir depo ile kiralama şirketine teslim edilmelidir. Araç teslim alınırken yakıt seviyesi ne ise, araç teslim edilirken de yakıt seviyesi o olmalıdır. Eksik bir yakıtla teslim edilen araçlar için, araç kiralama şirketinin ekstra ücret talep etme hakkı vardır. Araç, alındığından daha fazla bir yakıtla geri veriliyorsa, sürücü herhangi bir yakıt ücreti almamaktadır.
